• Måndag – Fredag: 10-18
  • Lördag: 10-14
  • Söndag: Stängt
  • Adress: Lindövägen 41, Norrköping
  • Telefontider: Måndag – Fredag: 8-18
 • Nyheter

  En designblogg om trender, design och annat som vi gillar. Service mot våra kunder är alltid viktigast men hinner vi så försöker vi dela med oss av det vi kan, tycker och tänker här.

  Arne Jacobsen

  Designer i fokus

  För nästan exakt 110 år sedan föddes Arne Jacobsen, som kom att bli en av de allra största om inte den största inom skandinavisk design under 1900-talet. Han har radat upp klassiker som Sjuan, Myran, Ägget och Svanen för att nämna några av hans verk.

  Men vi tar det från början, Jacobsen föddes i Köpenhamn år 1902, utbildade sig till murare men läste så småningom vidare till arkitekt. Efter sin arkitektexamen från Konstakademin i Köpenhamn arbetade han under tre år på Paul Holsoes arkitektkontor innan han 1930 öppnade eget. Många välkända arkitekter och formgivare har börjat sin karriär på Arne Jacobsens kontor, bland andra Hans J. Wegner som formgett bland annat världsberömda Y-stolen.

  Ett av hans första större arkitektuppdrag var bostadsområdet Bellavista i Köpenhamn som stod klart 1934. Redan under 1930-talet startade Jacobsens samarbetet med möbeltillverkaren Fritz Hansen, men det skulle dröja ända tills 1952 innan detta samarbete resulterade i den välkända stolen Myran. Ett par år senare tillverkades ännu en stol, en bestseller som fram till idag är Fritz Hansens mest sålda stol, kallad serie 7 eller ”sjuan”. Den finns i en rad olika färger och utföranden, exempelvis finns den som barstol och även arbetsstol.

  I centrala Köpenhamn finns ett av Arne Jacobsens mästerverk nämligen SAS Royal Hotell. Det var för detta projekt som han designade klassikerna Ägget och Svanen, i och med detta satte Jacobsen definitivt Danmark på världskartan inom design och möbeltillverkning.

  Oxford, Liljan och Grand Prix är några av hans kanske inte fullt så kända stolar som fortfarande tillverkas av Fritz Hansen. Men Jacobsen har också designat belysning, servis samt bestick för tillverkare som Louis Poulsen, Georg Jensen samt Stelton.

  Arne Jacobsen dog 1971 men hans odödliga design lever vidare i allra högsta grad och många av de ovannämnda möblerna finns i vår butik.