• Måndag – Fredag: 10-18
  • Lördag: 10-14
  • Söndag: Stängt
  • Adress: Lindövägen 41, Norrköping
  • Telefontider: Måndag – Fredag: 8-18
 • Nyheter

  En designblogg om trender, design och annat som vi gillar. Service mot våra kunder är alltid viktigast men hinner vi så försöker vi dela med oss av det vi kan, tycker och tänker här.

  Historien om superellips

   

  Upprinnelsen till detta klassiska bord var ett trafikproblem i Stockholm. Japp, du läste rätt. Trafiklösningen runt sergelstorg var en tuff nöt att knäcka där flera hade misslyckats. Man kontaktade den danska författaren och vetenskapsmannen Piet Hein.

  Piet Hein skapade då formen superellips. En blandning mellan rektangel och den vanliga ellips. Ännu svårare att räkna ut den geometriska formeln på än en vanlig ellips.

  Superellipsen löste både trafiktekniska och estetiska krav på sergels torg och än idag är den vid liv i Stockholm innerstad. När Bruno Mathsson fick se skisserna över lösningen så såg han genast att den kunde lösa ett annat ”trafikproblem”. Nämligen trafikproblemet runt ett matbord. Bruno Mathsson bad att få ekvationen av Piet Hein och tillverkade en bordskiva utifrån den. Bruno Mathsson skickade bordskivan till Piet Hein som lät sig övertygas att det var en bra idé. Tillsammans konstruerade man spännbenet till bordet. Spännbenet i sig var revolutionerande och består av två fjädrande delar som går att pressa samman och passar in iett beslag under bordskivan. Spännbenet monteras och demonteras helt utan verktyg och ger bordskivan ett svävande intryck.

  Det genialiska med formen på skivan är att många får plats på en ganska liten yta och ingen behöver känna sig undanskuffad på ett hörn.

  Tillsammans var man båda upphovsmän på bordet men efter ett tag så skar sig samarbetet mellan de båda och ett förlikningsavtal slöts. Bordet får säljas av företaget Bruno Mathsson International och danska företaget Fritz Hansen.

  Bruno Mathssons superellips bord säljs utan stålkant och med spännbenets beslag infällt i bordet. Fritz Hansen säljer med stålkant och beslaget fastsatt på skivan.
  Resten är historia. Bordet är en klassiker och idag är andrahandsvärdet högt. Ett begagnat 180×120 i vitt laminat kan ibland kosta uppemot 8.000-12.000 kr.

  För att göra en lång historia kort! Det här är ett superbord som man kan ha i många år framöver. Storlekar finns i många utföranden och med iläggskivor ökar man lätt på kapaciteten av sittplatser.

  En tidlös klassiker tycker vi på KONTOR ETT – Designbutiken