• Måndag – Fredag: 10-18
  • Lördag: 10-14
  • Söndag: Stängt
  • Adress: Lindövägen 41, Norrköping
  • Telefontider: Måndag – Fredag: 8-18
 • Nyheter

  En designblogg om trender, design och annat som vi gillar. Service mot våra kunder är alltid viktigast men hinner vi så försöker vi dela med oss av det vi kan, tycker och tänker här.

  Tankar om design

  Tankar om design

  Varför ska man köpa designade möbler, för ögat, ekonomin eller miljön?

  När man pratar om design så kan det vara allt ifrån när man köper en produkt i en bra köp möbelaffär, till en designbutik som har de brand-name produkterna från hela världen.

  Vad är skillnaden?

  Det är givetvis upp till köparen, men faktum är att dom som vill investera i god design är de som förhoppningsvis förstår vad som håller länge för både ögat och ekonomin.

  Man kan ganska enkelt se tillbaka till 1930-40 talet vad som fortfarande tillverkas och som överlever år från år, det spelar ingen roll när man köper produkten, den har aldrig sedan 30-talet sjunkit värde, där har vi facit på vad som är ett bra köp om man ser det ur ekonomisk synvinkel.

  Som exempel: kompisen som köpte en Jetsson fåtölj från Dux designad av Bruno Mathsson JETSON natur45 276x300 Tankar om designinköpt 1975 m.a.o.  36 år sedan. Kostnaden får denna fåtölj 1975 var ca. 800:-

  Idag kostar samma fåtölj runt 20.000:-

  Får man tag i en bra bevarad Jetsson fåtölj idag som man kan köpa på designauktioner är priset mellan 8.000:- -15.000:- för en fåtölj som är använd i 36 år, snacka om att man kan använda en fåtölj i sitt hem samt sälja efter ca 30 år och få tillbaka allt vad man satsat plus lite till, här kan man direkt få facit om vilken investering det kan vara att köpa rätt produkt.

  Om vi tar raka motsatsen på ett inköp på en kopia av en kopia är precis det vad dom brukar säga på aktionsrundan i SVT, om det varit ett original så hade denna varit värd ex antal kronor men nu är det en dålig kopia som är inte är värd mer än ett par hundralappar.

  Lägger man till miljöaspekten så är det ett självklart alternativ att köpa kontrollerade produkter som har lång livslängd och är från de kontrollerade tillverkarna, samtidigt skyddar man upphovsrätten till den som har designat produkten istället för att någon ritar av samma produkt och tillverkar den i låglöneländer.

  Den som är vinnaren i sådan produktion är den som driver verksamheten för att sedan sälja i I-länder och sedan marknadsföra produkten som en designicon.

   

  Det som tillverkas i massproduktion och skickas till brännbart på en återvinningsstation efter ett par år kan man snacka om miljöförstöring.

  Var kommer innehållet ifrån, vad är det för stoppning, hur har stålkonstruktionen gjorts, tyget/skinnet hur är det tillverkat och kontrollerat, vad är det för trä etc. etc. har detta någon form av miljömärkning  många frågor man kan ställa sig innan man gör sitt val.

  Nu kan det låta att detta bara är till för de som har råd att köpa så kallade dyra produkter.Vitra aluminium char 200x300 Tankar om design

  Givetvis skall man kunna ha olika saker i ett hem som att vissa saker kommer från IKEA och secondhand butiker samt att man har några saker som man tycker är värt att investera som tillhör designvärldens storheter.

  Några exempel på vad man idag köper begagnat via näthandeln är t.ex stolen sjuan , designad av Arne Jacobsen 1955. Man får idag ca 2.000:- för en stol som är inköpt för ca 25 år sedan, och som då kostade ca 600-700:-. Man skall också lägga till att stolen ändå har brukats i hemmiljö eller på ett kontor i alla dessa år, och har den slitna repiga patinan och ändå köper kunder dessa stolar.

  Med denna korta information kanske man kan få den som skall köpa en designprodukt som man vet har högt anseende, att man tänker på dessa saker som miljö, ekonomi och sociala köp i länder där arbetaren inte har allt för stor lön.

  Det var lite tankar om design det.