• Måndag – Fredag: 10-18
  • Lördag: 10-14
  • Söndag: Stängt
  • Adress: Lindövägen 41, Norrköping
  • Telefontider: Måndag – Fredag: 8-18
 • Nyheter

  En designblogg om trender, design och annat som vi gillar. Service mot våra kunder är alltid viktigast men hinner vi så försöker vi dela med oss av det vi kan, tycker och tänker här.

  Vitra Designmuseum

  Här är en gammal text om Vitra Design museum som vi skrev i samband med ett besök där för några år sedan. Tyvärr inga bilder men det är ett oerhört häftig ställe att besöka. Trevlig läsning!

   

   

  Vitra Designmuseum

  Någon gång i livet bör man besöka Vitra Designmuseum om man vill få sin ådra av design stimulerad till 100%. Där finner man många svar på hur designers tänkte för cirka 60-70 år sedan och fram till hur dagens designers tänker nu.

  Museumet ligger på gränsen mellan Schweiz och Tyskland.En lite märklig detalj är att många som arbetar på fabriken i Tyskland cyklar ca 15 minuter från Basel förbi gränsstationen och sedan är man i Tyskland och jobbar I den lilla byn Well Am Rhein där arkitekturiska byggnader och enorma fabriksbyggnader samt ett fantastiskt museum ligger. Nybyggda Vitra house ligger också här och är ett mycket speciellt hus där man visar upp hela sin produktion för allmänheten. Man har ungefär ett besöksantal på ca 400.000/år.

  Företaget grundades 1950 av Willi Fehlbaum.  Fehlbaum var en hängiven entreprenör och hade en stark vilja av att få starka formgivare till sitt företag för att rita de ikoner som än idag produceras år efter år till hela världen som marknad.

  Idag är Vitra en av värdens mest förnämsta producenter av högkvalitativa möbler, och man har ett ofantligt stort fabriksområde där alla byggnader är ritade av erkända och framgångsrika arkitekter.

  Efter en brand 1981, där flera av fabriksbyggnaderna förstördes, anlitade familjen Fehlbaum arkitekter som ritade nya byggnader de närmaste åren och fabriken återuppbyggdes sakta men säkert.

  Det ritades även en mycket spektakulär brandstation av Zaha Hadid (1993) som vid en eventuell ny brand skulle skydda fabriken och där de anställda utbildades till borgarbrandmän. När man befinner sig i den här brandstationen så får man nästan samma känsla man kan få av att befinna sig i lustiga huset. Vinklarna är feldimensionerade mot vanliga hus så ibland känner man sig liten och ibland stor, svårt att förklara men det är en häftig känsla. Idag så fungerar denna byggnad som en evenemangsanläggning eftersom kommunen har byggt en ny brandstation i fabrikens närhet.

  Måste även tillägga att Japanen Tadao Ando´s ritade även samma år (1993) en konferensanläggning på området som var konstruerad helt i råbetong , inga tavlor eller störande färger på väggarna, denna paviljong skulle vara i sinnesfrid (Nästan som Svenska Yasuragi på Hasseludden). Byggnaden hade en uteplats som låg helt under markhöjd, liknade nästan som en svensk fängelseanstalts rastgård med andra ord helt grå och dyster men samtidigt fascinerande.

  På området står även en bensinstation som Willi Fehbaum hittade 2003 i en liten by uppe i bergen, sedan transporterades den ner till Vitra Campus och ställdes upp som ett monument. Varför bry sig om att forsla en bensinstation längs berg och vägar då? Jo den var ritad av den världskända formgivaren Jean Prouvé (1901-1984). Detta var ett fantastiskt fynd, hade man inte hittat den så hade den antagligen rivits och ingen hade fått veta att Jean Prouvé ritat en bensinstation till en liten by uppe i bergen. Vi måste ändå tacka Willi Fehlbaum för hans stora intresse för byggnader och design så att vi nu kan ta del av detta kulturhistoriska arv.

  Man kan räkna upp hur många designklassiker som helst som produceras hos Vitra,  bara för att nämna några så tillverkar Vitra Eames Plastic Chair (1950) Verner Panton ,Panton classic (1959/1960), George Nelsons klockor med en början 1948 där dom mest kända Ball Clock och Sunburst clock fortfarande är storsäljare över hela välden. Även väggklädhängaren Hang It All (1953) av Charles & Ray Eames tillhör denna skara av storsäljare välden över.

  Vitra har inte bara alla dessa världsartister som formgivare från 40-50 och 60-tal utan man släpper fram nya formgivare varje år, några av de som fått ett genombrott hos Vitra är bröderna Ronan & Ervan Bouroullec och Hella Jounglerus. Man ska då veta att varje månad så kommer det 100-tals idéer från formgivare som har ritat stolen som alla kommer att vilja ha eller bordet som är helt fantastiskt, man kan nästan säga att Vitra är som en talangtävling de som når ända fram får oftast ett erkännande.

  Den sista byggnaden som var klar 2010 är Vitra Designhaus där tolv hus på varandra bildar ett hus där man visar upp hela Vitras kollektion. Husen är placerade så att de har utsikt mot de länder som gränsar i dess närhet Frankrike, Tyskland och Schweiz.

  Att åka hit för den design frälste åker är antagligen den största designupplevelsen man kan göra i Europa. Möbler, arkitektur och ett häftig landskap. Har man möjlighet så rekommenderar vi att man besöker Vitra Designmuseum.

   

  Mr B